Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó
Bejelentkezés
Utánpótlás Sportolók Szülei

Zolnay Péter: Mehetne ez itthon,sokkal-sokkal jobban

Utánpótlás Sportolók Szülei · 1 éve
Az "Egy szülő gondolatai",jó összefoglalása az utánpótlás fociban észlelt visszásságoknak. 

Nem véletlen, hogy sok szülőben az a kérdés merül fel, mikor vigyék gyermeküket külföldre, melyik a legalkalmasabb időpont erre?E mögött döntően az áll, hogy nem tartják elégségesnek az egyesületüknél megszerezhető tudást, készséget, motivációt, mindent ami a labdarúgás olyan szintjéhez szükséges, ami alkalmassá teheti a gyermeket  a magasabb szintű elvárásoknak. 

Ez nem lehet véletlen. 

Akárhogy csűrjük-faragjuk, akadémia vagy utánpótlás " műhely" sok sok pénzzel felszerelve " licences edzőkkel, itthon Magyarországon, jelenleg is alkalmatlanok nem csak a tehetségek kiválasztására, de képzésükre is,néhány kivételtől eltekintve. 

Fenti írás,akár megfogalmazódhatott volna 20 évvel ezelőtt is, hiszen semmi nem változott a nevelés eredményességét figyelembe véve. Ugyanezek a problémák voltak jelen akkor is. 

A Szülők szeretnék gyermeküknek a legjobbat kiharcolni- hiszen ez a szülői biológia része, ahol az altruizmus háttérbe szorul. 

Persze, hogy a pillanatnyilag alacsonyabb vagy gyengébb gyermek válhat később erősebbé és ügyesebbé, de akkor sem fogják őt játszatni, mert valóban a versengés az elsődleges az edzők számára, a többi mellébeszélés. Ugyan melyik edző maradhat meg egy akadémián tartósan, aki azzal érvel, hogy azért játszatom a kevésbé ügyeset, hogy motiváljam, fejlődését számára is biztosítsam,annak ellenére, hogy a mérkőzés számszerű eredménye nem biztos, hogy garantált-az edző és felettese számára. 

Noha nehéz kérdést feszeget a cikk írója, hogy a tehetséges gyermekhez kell-e a többit felzárkóztatni, vagy a tehetséggel kell-e még többet foglalkozni. 

Ha egy Mozartot felállítanak a zongorától, hogy hagyják a kevésbé ügyeseket zongorázni, ameddig az ő szintjéig eljut, akkor nem lesznek Mozartok. 

Ugyanakkor szükséges a kevésbé ügyes gyermekekkel egyéni képzés keretén belül is sokkal többet foglalkozni.

A gyermek fejlődésbiológiája,különösen a mozgás alakulása,szorosan az idegrendszeri fejlődéssel, nagyon összetett.
 Éppen ezért egy tehetség kiválasztása,egy adott életkorban, a fenti ismeretek hiányában, nagy buktatókat von maga után. 

Nem véletlen, hogy ügyesebb és kevésbé ügyesebb időszakok- hullámvölgyek- a gyermekek fejlődése során megfigyelhetőek, amit sokszor tévesen ítélnek meg szakemberek is, edzők is, ebből adódóan beskatulyázzák a gyermekeket. 
Messzire vezet ez.

Az edzők részéről a sport szeretete, empátiás készség, pedagógia, anatómiai- élettani-fejlődéstani ismeretek, mentális, motivációs készségek, morális alapvetések mellett jó ha valamikor ő is focizott magasabb szinten, hogy meg tudja mutatni edzésen hogyan kell tartani a lábfejet egy rúgás alkalmával. 
Elég sokat várunk tőlük...????

Mindenesetre ez külföldön jobban megy jelenleg, de mehetne ez itthon,sokkal-sokkal jobban!
Megjegyzést csak bejelentkezett blogolok tagok írhatnak!
Jeletkezz be a blogodban, vagy készíts te is egy blogot a blogolok.hu-n!
Utánpótlás Sportolók Szülei
A blogra,az "USSz" csoportban megjelent írások és történetek kerülnek ki,a szerzők engedélyével,akár név nélkül is. A név nélküli írások,a gyerekek és szülők védelme érdekében,már a csoportban is anonim jelentek meg.